Milyen a már problémás alkoholfogyasztás?

Milyen mértékű a már problémás alkoholfogyasztás? – Az alkoholhasználat (vagy alkoholfogyasztási mintázat) típusai.

A kockázatos, veszélyes vagy kóros mértékű alkoholfogyasztás határértékeinek meghatározására az utóbbi évtizedekben különböző ajánlások láttak napvilágot. Honlapunkon az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által meghatározott határértékeket és alkoholfogyasztási kategóriákat vesszük alapul. Ezek az alábbiak:

Alacsony kockázatú alkoholfogyasztás
Az alkoholfogyasztás nem lépi át a legális és egészségügyileg ajánlott mértéket, és nem vezet semmilyen alkohollal kapcsolatos problémához. Az ilyen alkoholfogyasztó amellett, hogy a hétköznapokban betartja az alkoholfogyasztás „biztonsági határát”, veszélyes helyzetekben (pl. munkavégzéskor vagy járművezetést megelőzően) SOHA nem iszik alkoholt.
Ha szeretne többet tudni, olvasson tovább itt: Hol a határ?? – Az alkoholfogyasztás „biztonsági határa”; A túlzott alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai.

Kockázatos alkoholfogyasztás
Olyan alkoholfogyasztási mintázat, amely ártalmas következmények veszélyével fenyegeti az ivót.  Ezek a következmények lehetnek egészségügyi jellegűek (testi vagy mentális), illetve magukban foglalhatnak „szociális szövődményeket”, amelyek gyakran érintik az alkoholfogyasztóhoz közelálló személyeket is.
Ha szeretne többet tudni, olvasson tovább itt: A túlzott alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai.

Ártalmas alkoholfogyasztás
Olyan alkoholfogyasztási mintázat, amely már károsodást okozott az egyén egészségében. A károsodás lehet mind testi (pl. szív-érrendszeri tünetek), mind mentális (pl. ivás következtében kialakult hangulatzavar). Az ilyen ivási szokásokkal rendelkezők gyakran kapnak negatív visszajelzést másoktól, és alkoholfogyasztásuk kedvezőtlen szociális következményeket von maga után. Ha nem hagyják abba az alkoholfogyasztást, fenn áll a veszélye, hogy alkoholfüggőség alakul ki náluk.
Ha szeretne többet tudni, olvasson tovább itt: A túlzott alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai; Alkoholfüggés (alkoholdependencia szindróma).

Alkoholfüggés (alkoholdependencia szindróma)
Fennállása akkor valószínűsíthető, ha legalább három teljesül vagy volt tapasztalható egy meghatározott ideig az alábbiakból az elmúlt 12 hónapban:
•    erős vagy kényszerítő vágy az ivásra;
•    az ivás (elkezdésének, abbahagyásának, mértékének) kontrollálásának nehézsége;
•    fogyasztás megszűnésekor/csökkenésekor szomatikus megvonási állapot, vagy alkohol használata a megvonási tünetek csökkentésére, elkerülésére;
•    tolerancia kialakulása: egyre nagyobb mennyiségű alkohol szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez, amit korábban kisebb mennyiségű alkohol is biztosított;
•    minden egyéb örömszerzés/érdeklődés egyre kifejezettebb elvetése;
•    használat folytatása az egyre nyilvánvalóbb káros következmények ellenére.

Kíváncsi, hogy az Ön alkoholfogyasztási szokásai melyik kategóriába tartoznak?
Ha szeretné kideríteni, olvasson tovább itt: Teszt és az eredménytől függően javaslatok.