További tudnivalók az alkoholfogyasztásról és hatásairól

A túlzott alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

A túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan emeli számos megbetegedés előfordulási gyakoriságát:
•    daganatos megbetegedések:
•    emésztőszervi daganatok (pl. gyomorrák, hasnyálmirigyrák)
•    májrák
•    fej-nyaki tumorok (pl. szájüreg-, nyelőcsőrák)
•    emlőrák
•    szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. szívritmuszavarok, agyi érbetegségek)
•    májcirrózis (májzsugorodás)
•    várandósság alatti alkoholfogyasztás szövődményei (pl. koraszületés, alacsony születési súly) 
•    alkohol által okozott neuropszichiátriai megbetegedések (pl. alkoholos pszichózis, alkoholos demencia)
1.ábra - a túlzott alkoholfogyasztás hatásai
Forrás: WHO
 

Alkohol és várandósság

Számos eltérő vélemény hallható a kismamák várandósság alatti alkoholfogyasztásáról. Néhány szakember a teljes mellőzést tartja helyesnek, mások megengedőbbek.
Ami bizonyos, a magzat a várandósság teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő anyagok hatásának. Sajnos nem csak az értékes vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a méhlepényen (placentán) keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan káros anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.
Mivel a magzat nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, védtelen annak hatásaival szemben, az átjutott alkohol mennyiségétől és rendszerességétől függően eltérő mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban az idegrendszerét.


Az anya várandósság alatti alkoholfogyasztásának hatásai a magzatra

Az anya alkoholfogyasztása a várandósság során kockázati tényezője a vetélésnek, a koraszülésnek, az alacsony születési súlynak, valamint a méhen belüli retardációnak (növekedési, fejlődési lemaradás). Ezen kívül növeli annak a valószínűségét is, hogy a gyermek beszéd-, tanulási, figyelmi problémáktól szenved majd, hiperaktív lesz.

A legsúlyosabb következmény a magzati alkohol szindróma nevű fejlődési rendellenesség. Az ilyen gyermekek szellemi és növekedési visszamaradást mutatnak, viselkedésproblémáik vannak, szívfejlődési rendellenességgel születhetnek. Arcvonásaik is jellegzetesen magukon hordozzák az alkohol bélyegét.


Lehet-e alkoholt fogyasztani a várandósság alatt?

Állandó viták folynak arról, hogy létezik-e a várandósság alatti alkoholfogyasztás kapcsán olyan határérték, amelyet ha nem lép túl a kismama, akkor nem veszélyezteti a magzat egészségét.
Ilyen biztonságos határértékről azonban nem beszélhetünk, mert nem csak az elfogyasztott alkohol mennyisége, hanem az anya életkora, súlya, általános egészségi állapota, valamint az alkoholfogyasztás rendszeressége is befolyásolja a magzatra kifejtett hatást.

Tehát olyan mennyiség, ami „még biztonságos” nem meghatározható, ezért célszerű a teljes alkoholkerülés, amely legalább egyértelmű és egyszerűen követhető tanács.


További hasznos tudnivalók az alkohol és várandósság témájában

Ha egy pár kisbabát szeretne érdemes átgondolni az alkoholfogyasztási szokásaikat. Kutatások azt mutatják, hogy az alkohol kedvezőtlenül befolyásolja mindkét leendő szülő nemzőképességét. Férfiaknál az alkohol lassítja az ondósejtek mozgását. Ha egy pár tudatosan készül a gyermekvállalásra, akkor jó, ha a fogamzást megelőző néhány hónapban sem fogyasztanak alkoholt.

A legkritikusabb periódus az első trimeszter (első három hónap), ugyanis ennek során alakul ki az összes létfontosságú szerv a baba szervezetében, ezért különösen érzékeny a külső behatásokat tekintve. Ennek következtében az alkohol ebben az időszakban teljes mértékben kerülendő.

Az alkoholfogyasztás teljes mellőzése a szoptatás időtartama alatt is fontos, hiszen ekkor minden, amit az anya elfogyaszt, az anyatejjel átjut a kisbaba szervezetébe.

 

Hol a határ?? – Az alkoholfogyasztás „biztonsági határa”


Mit jelent az alacsony kockázatú ivás?

Az alkoholfogyasztás mennyiségének és gyakoriságának olyan szintre való korlátozása, amely mellett nem valószínű, hogy saját magunknak vagy másoknak ártanánk. Így csökkenthető az egészségkárosodás vagy a másoknak való károkozás kockázata.


Tanácsok az alacsony kockázatú ivás határértékeiről, avagy mi az alkoholfogyasztás „biztonsági határa”?

•    Ne igyon napi 2 standard italnál többet!
•    Ne igyon heti 5 napnál többször (azaz egy hét során tartson legalább 2 alkoholmentes napot)!


Mennyi a standard ital?

Országoktól függően többféle meghatározása létezik egy italegységnek, azaz standard italnak. Mi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által képviselt, tudományosan alátámasztott definíciót képviseljük:
1 standard ital = 1 doboz sör (330 ml, 5 %-os alkoholtartalommal) VAGY
                                            1 pohár bor (140 ml, 12 %-os alkoholtartalommal) VAGY
                                            1 kupica tömény szesz (40 ml, 40 %-os alkoholtartalommal) 


„Veszélyes” helyzetekben soha!

Bizonyos helyzetekben a biztonságos határon belüli alkoholfogyasztás is kockázattal járhat!

Egyáltalán ne igyon:
•    munkavégzés, vezetés vagy gépek működtetése esetén,
•    várandósság, szoptatás időszakában,
•    bizonyos gyógyszerek szedése mellett vagy egészségi problémák esetén (ezzel kapcsolatos kérdéseivel keresse háziorvosát, gyógyszerészét),
•    vagy ha észrevette magán, hogy nem tudja kontrollálni az ivását.