A dohányzás okozta betegségteher

Az egyik legjelentősebb megelőzhető életmódbeli kockázati tényező a dohányzás, mivel a vele összefüggésben lévő betegségek jelentik ma a vezető halálozási okot a legtöbb fejlett országban.
Évente mintegy 6 millió ember veszíti életét dohányzás következtében. További, mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. A dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedésekért a dohányfüstben megtalálható kémiai anyagok tehetők felelőssé. A dohányfüstből ez idáig kimutatott több mint 4000 anyag közül, több mint 60-ról kísérletesen bizonyították, hogy rákot okoz.

Szinte nincs is olyan szervünk vagy szervrendszerünk az emberi testben, amelyre ne lenne valamilyen módon negatív hatása a dohányzásnak.Dohányzással összefüggésbe hozható betegséggel csaknem egymillió beteget kezeltek 2010-ben Magyarországon a járó- és fekvőbeteg ellátás keretében.A dohányzás az idő előtti szív- és érrendszeri halálozás önálló kockázatfokozó tényezőjének tekinthető. Hatására fokozódik az egyes daganatok (tüdőrák, szájüregi daganatok, gégerák, nyelőcsőrák, hólyagrák, hasnyálmirigyrák) és a krónikus tüdőelzáródási betegség (COPD) kockázata is, ám tekintve, hogy minden szervrendszert károsít, egyéb betegségek kialakulásában is szerepet játszik, sőt nemcsak gyakoriságukat növeli, hanem lefolyásukat is súlyosbítja. Míg a tüdőrák okozta elhalálozás 90-95%-a, addig az egyéb szervek rákos megbetegedésének közel egyharmada elkerülhető lenne, ha nem dohányoznánk.
A leszokást követően változó mértékben és idő elteltével, de egyértelműen csökken az egyes egészségkárosodások kockázata.
Ha szeretne többet tudni a dohányzásról való leszokást követő egészségi nyereségekről, olvasson tovább itt:A leszokás egészségi előnyei