Felkészülés az esetleges megvonási tünetekre

A függés megszűnése, a leszokás folyamata és a sikeres leszokás heteket, hónapokat vesz igénybe, mely időszakot átmeneti visszaesések tarkíthatják.A leszokással kísérletezők már tudják, hogy a dohányzásról nem könnyű leszokni, de minden egyes leszokási próbálkozás után, a szerzett tapasztalatok segítségével, nagyobb esélyekkel indulhat neki a leszokni vágyó személy a folyamatnak. Szubjektív megítélés kérdése lehet, hogy ki mennyi cigaretta nélkül telt idő után tekinti magát leszokottnak. Az általánosan elfogadott nézet szerint az abbahagyástól 12 hónap elteltével sem dohányzót már mindenképpen leszokottnak tekinthetjük.
A megvonási tünetek nem mindenkinél jelentkeznek ugyanolyan mértékben, orvosolhatók és a legtöbbjük átmeneti, azaz viszonylag rövid időn, pár héten belül rendeződik. A megvonási tünetek elsősorban azt tükrözik, hogy a szervezet és az idegrendszer „gyógyulási” folyamata zajlik. A leszokást támogató farmakoterápia alkalmazása a megvonási tünetek enyhítésére, a nikotin iránti sóvárgás enyhítésére irányul. (Rendeltetésszerű alkalmazásuk révén nagymértékben enyhülhetnek a megvonási tünetek, könnyebb lehet megtartani a füstmentességet. Amennyiben farmakoterápiás – nikotinpótló vagy egyéb gyógyszeres – segítséget szeretne leszokása során alkalmazni, előzetesen mindenképpen konzultáljon háziorvosával vagy gyógyszerészével.)
A megvonási tünetek enyhítésére három egyszerű (nem farmakoterápiás) stratégiát, megküzdési tippet lehet érdemes bevetni, melyek javíthatnak a megvonási tüneteken. Ezek a következőek:
Ivás:A sok-sok vízivás képes enyhíteni a nikotin iránti sóvárgást, így érdemes minél többet fogyasztani belőle a leszokási folyamat során.
Mozgás: A testmozgás, mint figyelemelterelés is nagyon hasznos lehet a nikotinéhség leküzdésére, ugyanakkor jutalmazó értéke is hozzájárul ahhoz, hogy segítségével enyhébbek legyenek a megvonási tünetek és nagyobb sikerrel fusson neki a leszokásnak.
Alvás: Érdemes annyit aludni a cigaretta letétele utáni első időkben, amennyit csak lehetséges.